Sivut

2.6.11

Gang Gang Dance: Eye Contact (4AD)


I can hear everything. It's everything time.

Maailmassa tehdään niin paljon hyvää ja erilaista musiikkia. On todella sääli, että suurin osa ihmisten korviin kantautuvasta musiikista on samaa tasoa kuin Ruotsin euroviisuedustajan tehotuotettu korvien raiskaus. Yksi pieni ihminen ei millään voi kuunnella, tietää tai innostua kaikesta musiikista. Onneksi on Gang Gang Dancen kaltaisia bändejä, jotka avartavat käsityksiämme musiikista ja pakottavat avaaman silmiä.



Eye Contact on vaikutteiden ja kulttuurien sulatusuuni - todellista nykyaikaa. Vaikutteita löytyy ympäri maailman aina kaukaisimmasta idästä, Lontoon ja NYC:n varjoisilta kujilta ja varastohalleista, Afrikan rannikoilta sekä sliipatusta aikuisindiestä. Lopputulos kuulostaa täysin erilaiselta kuin mikään muu ja vertailukohtia on hyvin vaikea etsiä. Levyä on turha lähteä latistamaan geneerisillä genremäärittelyillä, sillä nyt liikutaan omissa genreissä ja sfääreissä. Yritän kuitenkin. Kun edellinen vuoden 2008 levy Saint Dymphna oli kokeellista musiikkia, jossa oli elektronisia sävyjä, Eye Contact on pikemminkin elektronista musiikkia, jota kokeellisuus maustaa.



Huomattavaa on, että bändin ilmaisu suuntautuu entistä enemmän ulospäin, mikä varmasti houkuttaa entistä isompaa yleisöä täysin ansaitusti. Enää ei kattiloita ja kilkuttimia hakata vain omaksi iloksi, vaan selkeästi tarkoituksena on tällä kertaa ollut tuleminen ulkomaailmaan ja katsekontaktin ottaminen. Mukana onkin aikaisempaa enemmän "oikeita" biisejä kokeellisten kolisteluiden sijaan.

Levyn avaava 13-minuuttinen järkäle Glass Jar nostattaa edelleen kylmiä väreitä lähes joka kerta. Alun ambient tunnelmointi ja synanostatukset ovat koko albumin parasta antia. Kappale kasvaa hitaasti muistuttaen vanhoista kokeellisemmista ajoista. Kun ollaan tarpeeksi lähellä nirvanaa, on lupa avata silmät ja siirtyä eteenpäin. Samanlaiseen haahuiluun ei enää palata ∞ välisoittoja lukuunottamatta. Mindkillasta on muodostunut vuoden kuunneluin biisini. Se on täysin älytön (älyllä ei ole mitään tekemistä sen kanssa) ajoittain jotain reggaetonia muistuttava elektrotamppaus, jota vain on pakko kuunnella uudelleen ja uudelleen. Sen tahdissa voi reivata yksin himassa tai baarissa. Tästä lähtien sen toivoisi soivan jokaisessa itseään kunnioittavassa discoteekissä.



Eye Contact on levy, joka ei ole syntynyt yhdessä yössä eilen tai tänään. Se on pitkään juurtuneen puun hedelmä, joka alkaa vuosien päästä maistua aina vain paremmalla samalla kun puun oksat levittynyt laajemmalle. Vuosien kokeilut ovat tuoneet Gang Gangin tähän pisteeseen, josta voimme nauttia nyt. Tulevaisuudessa bändi suuntaa jo uusille vesille ja mikäli tuntumani on oikea ne makeimmat hedelmät ovat vielä poimimatta.

LIVE FOREVER

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti