Sivut

28.3.12

Man with Potential


Pinta on kova, meluisa ja täynnä äärimmäisen metelin aiheuttamaa euforiaa. Mies tietää omaavansa potentiaalia, muttei oikein osaa käyttää sitä ja turhautuu. Mitä enemmän annan aikaa levylle, huomaan miten kova pinta alkaa murentua. Alta löytyy yllättäviä tasoja, joita en osannut etsiä. Melu alkaa asettua aloilleen ja muodostaa polkuja joita seurata. Aggressiivinen Misery Beat aloitus suodattaa hardcore reivit vessan seinien läpi humalaisen kusilaarin ääreen. Sitä seuraava Remote View hätkähdyttää viemällä lähes surun äärelle. Nimibiisin alku on elektronisessa sätsätyksessään kuin Peacebonen kadonnut apäräveli, josta ei koskaan muodostu isoveljensä kaltaista "pop-hittiä".

Pete Swanson ei ole mikään eilisen joutsenen poika muokatessaan ääniä. Mittava noise perimä Yellow Swansin toisena jäsenenä näkyy ja kuuluu. Mies tietää mitä tekee, mies tuntee potentiaalinsa ja osaa käyttää sitä. Man with Potential on elävän pintansa alla todella hallittu albumikokonaisuus. Mihin asti se sitten riittää? Tämä ei ole mitään massojen musiikkia, vaan raakaa alkuvoimaa, jonka tähden monet radiorockkarit olisivat valmiita myymään loma-asuntonsa, jos tietäisivät moisen voiman olemassaolosta. 8.5 Pitchforkilta, muttei sitä tärkeämpää leimaa. Asiaa mietittyäni se ei ehkä ole ihme, tuskin se leima mitään auttaisi. Pete Swansonin luokse tuskin monikaan ajautuu vahingossa. Jos on rahan ja maineen perään, kannattaa tehdä toisenlaista musiikkia.

Viime aikoina olen toistuvasti palannut levyn ääreen ja suhde on syventynyt. Päälle päin Man with Potential oli coolia meteliä. Ajan kanssa siitä on muodostunut yksi viime vuosien parhaista noiselevyistä. Eikä tämä pelkkää noisea ole, mukana on tekno biittejä ja dark ambient sävyjä vähintään yhtä paljon kuin noisea. Tällä paletilla lopputulos on persoonallinen, ajan kanssa yhä nautittavampi levy. Miehellä on potentiaalia, Man with Potential auttaa luotaamaan sitä ja jatkamaan eteenpäin. Loistavasti nimetty levy ja osuva kansitaide. Tarvetta tämän kaltaiselle musiikille luulisi olevan enemmän kuin myönnetään.

Type Records on hieno amerikkalainen levylafka (Yellow Swans, Grouper, Clams Casino), joka virrauttaa useita julkaisujaan edelleen soundcloudissaan. Niin myös Man With Potentialia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti