Sivut

12.12.11

Vuoden 2011 Biisit


NO NIIN,, NYT PÄRÄHTÄÄ! ON LISTOJEN VUORO! TÄSSÄ BIISIT. ALBUMIT TULEE SITTEN KUN SAAN NE TEHTYÄ! Sain 20 tämän vuotista lempparibiisiäni kokoon melko helposti. Loppujen lopuksi suurin vaikutus listasijoitukseen oli kuuntelukerroilla. Miksi kuunnella paljon jotain sellaista mistä ei tykkää? Toinen merkille pantava seikka: suurimmasta osasta näitä biisejä tykkäsin välittömästi. Paitsi ykkösbiisi vaati ainakin kolme kuuntelukertaa ennen kuin pärähti.

20. Friends - I'm His Girl

Can't get you out of my head lauloi Kylli-täti ja siitähän hyvissä biiseissä on pitkälti kyse. Sanoitus sisältää tervettä ihmisuhde lyriikkaa.19. Washed Out - Eyes Be Closed

Eyes Be Closed on ehkä sittenkin eniten = kesä. Aaltoilevat synat = aurinko. Ei ole väärin, jos tämä on se mistä chillwave muistetaan 20 vuoden päästä.

 Washed Out - Eyes Be Closed by Weird World Record Co

18. Shabazz Palaces - Are You... Can You... Were You? (Felt)

Olen aina ollut aika valikoiva hiphopin suhteen. Shabazz Palacesin sai mut ostamaan räppilevyn ekaa kertaa noin kymmeneen vuoteen. Are You... Can You... tarjoilee nukkavierua groovea, jota en vain voi vastustaa.

 Shabazz Palaces - Are you... Can you... Were you (Felt) by popgunbooking

17. Tennis - Take Me Somewhere

Blogisuosiosta (hypestä) huolimatta en ollut innostunut Tenniksestä. Primaverassa Tennispallo iski täysin puskista (puskassa kun istuttiin). Söpöistä bändeistä ehkä se yksi söpöimmistä lumosi ennen kaikkea laulaja Alaine Mooren yli-ihanan äänen ansiosta. Vie minut jonnekin Alaina!16. Panda Bear - Alsatian Darn

Alku ei lupaa vielä mitään maatamullistavaa. Vähittelen - oikeastaan täysin huomaamatta - kappale kasvaa ekstaattiseksi tamppaukseksi ja huomaan laulavani mukana.

 Panda Bear: "Alsatian Darn" by alteredzones

15. Wild Beasts - Burning

Ei mikään itsestään selvin valinta Smotherilta, mutta henkilökohtainen suosikkini. Suurin syy, että tämän blogin nimi on Ääniä, on se että rakastan ääniä. Burning tarjoilee vuoden kauneimpia ja koskettavimpia ääniä tiiviiseen kappalemuotoon puettuna.14. Widowspeak - Gun Shy

Mitä uutta bändiä Ennio Morricone kuuntelee savuisessa baarissa maistellessaan vuosikerta viskejä?

 Gun Shy by widowspeakband

13. Women - Bullfight

Jos Bullfight jää yhtyeen joutsenlauluksi, se on helvetinmoinen joutsenlaulu. Harva bändi on viime vuosina hallinnut perinteisen kitara, basso ja rummut yhdistelmän suvereenimmin kuin Women. Alun post-punkmainen kolkkous lipuu kohti lämmintä melodisuutta. Lopussa porataan reikää suoraan sydämeen. Ikävä tulee.12. Grouper - Moon is Sharp

Kauniinpaa, surullisempaa ja lohduttavampaa musiikkia tänä vuonna saa hakea. Kuudennen linjan keikkaa Maaliskuussa ei voi missata mistään hinnasta.11. Black Twig - Lake Song

Mietin alkuun tyhmiä: voiko tämän biisin laittaa tämän vuoden listalle? Kai sen voi koska se on niin hyvä. Ihan millä tahansa kriteereillä yksi vuoden parhaista biiseistä ja vielä kotimainen! Paras kohta on lopun melu, joka vaihtuu surinattomaksi pop-täydellisyydeksi.

 Black Twig : Lake Song by Soliti

10. Regina- Jos Et Sä Soita

Soita Mulle levyltä voisi kelpuuttaa mukaan useammankin kappaleen, mutta Jos et sä soita oli kaiken alku. Kappaleen myötä Regina ennakkoluulot vaihtuivat syveneväksi ihastukseksi, joka ei päästänyt otteestaan. Haluan Sinut, Unessa ja Mustavalkeaa seurasivat, mutta Jos et sä soita oli se ensimmäinen.

 Jos et sä soita by REGINA

9. Atlas Sound - Terra Incognita

Lämmin viltti, jonka hienovaraiseen helmaan sukeltaa mielellään hetkeksi. Pa pa pa pa pa.... (tuli just muumilaakson tarinat mieleen, mutta kyseessä onkin lähes sama asia - muumilaakson tarinoita aikuistuneille lapsille)

 Atlas Sound - Terra Incognita by stopshakehoneygo

8. Grimes - Crystal Ball

Grimesin musiikin voi nähdä perusteiltaan elektronisena pop-musiikkina, mutta silti sitä on vaikea asettaa mihinkään kategorioihin, joihin se tuskin edes haluaa kadota. Se haastaa kokeellisuudellaan ja hurmaa melodisuudellaan. Parhaimmillaan kiinnostavat taustat, rytmit ja henkeäsalpaavat laulumelodiat muodostavat henkitysvaikeuksia aiheuttavia lopputuloksia. Tällöin turhan tärkeillä analyyseilla ei tee mitään. Tärkeintä on innostua ja nauttia siitä mitä kuulee.


 Grimes - Crystal Ball by Arbutus Sampler 

7. St. Vincent - Champagne Year

Kylmät väreet kerta toisensa jälkeen oikeuttavat paikan millä tahansa listalla. St. Vincentin tulkinta tulee todella lähelle ja kuiskuttelee korvaani tärkeitä sanoja.6. Echo Lake - Buried at Sea

Kitarat kuin aallot luovat keinuvaa rytmiä. Äänimaailma on värikäs ja raaka. Juuri niin eeppinen kappale, johon haluan kadota hetkeksi mutten muuttaa asumaan.

 Buried At Sea by Echo Lake

5. Ducktails - Don't Make Plans

Älä tee suunnitelmia mies. Tule rannalle. Chill kanssa ankka ja ystäviä. Juo olutta, nauti elämästäsi. Chillimpää kuin chillwave koskaan oli.4. Big Troubles - Misery

Kurjuuden voi kääntää voimaannuttavaksi pop-anthemiksi.

 02 Misery by aania

3. Real Estate - It's Real

Suoraan oppikirjasta: Näin teet klassisen popkappaleen, joka korvamadon tavoin ei jätä kuulijaansa rauhaan sitten millään. Ainoa toimivaksi havaittu lääke on vierailu levykaupassa ja play nappulan painaminen yhä uudelleen ja uudelleen.

 Real Estate - It's Real by DominoRecordCo

2. Gang Gang Dance - Glass Jar

Putosin käytännössä perseelleni, kun kuulin Glass Jarin ensimmäistä kertaa. Vieläkin on vaikea tajua miten jotkut pystyvät tekemään jotain näin ihmeellistä, monipuolista, liikuttavaa ja kasaamaan siitä 11-minuuttisen möhkäleen, jonka päättyessä toivon joka kerta sen vain jatkuvan.1. Gang Gang Dance - MindKilla

Ylläri pylläri myös ykkössija menee Gang Gangille. Minkäs teet. Henkilökohtainen meriittilista kasvaa isommaksi kuin minkään muun kappaleen kohdalla eikä vähiten sen takia, että Mindkilla on jopa aika ylivoimaisesti vuoden soitetuin biisini. Mindkilla ei ole biisi, jota pitää arvioida vaan se on biisi, joka pitää kokea. Joten kehoitan painamaan play nappulaa ja laittamaan järjen nurkkaan seuraavaksi viideksi minuutiksi.

5 kommenttia:

 1. Täytyy kyllä sanoa, että aivan mahtava listaus! Olisin vielä M83:n Midnight Cityn listalle tunkenu ja olis ollu täydellinen.

  VastaaPoista
 2. Tänk You Veri Mats!

  M83 ei oo oikeen kolahtanu koskaan kunnolla niin listalle ei ollu mitään asiaa :) Midnight Cityäkin yritin mut ei lähteny.

  VastaaPoista
 3. Hei toi Friends oli ihan superhyvä! Miten en tiennyt tommosesta ollenkaan, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kova biisi on! On Friendsin ympärillä ollut ihan kohtalaista pöhinää, mutta hyvä että löysit ton nyt ja pääasia et tykkäät :)

  VastaaPoista