Sivut

25.6.12

Oshin


Helisevän kaunis, voimakas, intensiivinen, täynnä elämää ja elämänhalua sekä angstia muun muassa tätä kaikkea on DIIV:n debyyttilevy Oshin. Kirjoittaessani ensi kertaa Divestä (bändin nimi muuttunut) en ollut vielä täysin vakuuttunut kuulemastani ja uumoilin debyyttialbumin kertovan enemmän sitten joskus. Nopeasti kasaan saatu debyytti lunastaa kovat odotukset ja on selkeästi parhaita tänä vuonna julkaistuja levyjä. Jos tykkäät kitaramusiikista, on Oshin lähes pakollista kuunneltavaa. Ainoastaan biisien sekaan kauitetut vokaalit saattavat karkoittaa kuulijoita, jotka haluavat musiikkinsa selkeänä.

DIIV:n soundi on jotenkin todella tutun kuuloinen, mutta silti tuore ja ajaton. Palapelin palasia lainaillaan vähän sieltä täältä, mutta lopputulos kuulostaa täysin omalta. Levy on ollut nyt viikon streamattavissa ja muutaman kerran olen sen ehtinyt kuuntelemaan, mutta jo ensi kerta vakuutti sen erinomaisuudesta. Vanhat tutut suosikit Human ja Sometime ovat saaneet uusia sävyjä bändidynamiikan myötä. Muutenkin loistavia biisejä laskiessa alkavat sormet loppua kesken Past Lives, How Long Have You Known?, Wait... Koko levy soljuu helposti läpi neljänkymmenen minuutin kestonsa ja sen uudelleen soittaminen on melkein vielä helpompaa.

Ajoittain Oshin on kuin hyppy hyppytornista veteen, lentämisen tunne ilmassa, tiedostamaton isku veteen, suloinen sekamelska pinnan alla sekä veden pinnan halkova jälki euforia. Parhaimmillaan se liikkuu yhtä kevyesti ja näyttävästi kuin surfari aalloilla, vaikka ei olekaan surffimusiikkia. Hetkien ajaksi se pysähtyy tuijottamaan tähtiä kirkkaalla öisellä meritaivaalla. Se murtautuu sisuskalujen läpi helposti, saa paskan tuntumaan paremmalta, hyvät asiat vielä paremmilta, saa auringon paistamaan neljänseinän sisään ja ilman virtaamaan vapaammin.

Oshin on hyvin todennäköisesti yksi parhaista levyistä tänä vuonna ja ykköskandidaatti vuoden 2012 kesäalbumiksi. Virallisesti se julkaistaan huomenna. Streamaus onnistuu vielä hypemasiinan kautta. Suosittelen.Bonarina viime vuonna kuvattu live. Biiseinä Sometime, Wait, Doused ja (Druun) + haastattelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti